Sukumetsässä eli Otto-sedän hehtaarit

Oma koivu

Olipa kerran Otto-setä, jolla oli monta hehtaaria metsää, ainakin tuhat. Näin kerrotaan. Otolla oli kauppamiehen kyky ja rohkeus, luotettava metsänhoitaja Uki ja tiukkoja tilanteita pelkäämätön vaimo. Hänellä oli kaksi höyrylaivaa, joista toisen nimi oli Ebba sekä valkoinen huvila veden äärellä.  Otto-sedällä oli myös sydäntauti eikä hänellä ollut yhtään omaa lasta.

Puut kasvoivat Oton koko ajan karttuvilla tiluksilla. Käet kukkuivat, majavat rakentelivat patojaan puroissa, hirvet käyskentelivät kuusikoissa.  Oton laivat seilasivat puutavaralastissaan Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin.

Tuli sota. Rintamalle Otto oli liian vanha. Mutta sodan aikana hän kuitenkin kuoli ja jätti leskelle kaikki hehtaarit ja rungot ja maan, joka kasvoi niin kovasti. Vuoden päästä sota päättyi ja suuri osa Oton metsistä jäi rajan taakse ja laivat Viipurin satamaan.

Kun leski kuoli, loput hehtaarit jakaantuivat ympäri suurta sukua lapsettoman lesken sisaruksille.  Koivikot, kuusikot, mäntytaimikot, purot, järvenrannat, majavanpesät, hirvenpapanat, lakkasuot ja lähteensilmät.  Kaikki saivat uuden omistajan. Vanha metsänhoitaja Uki auttoi perijöitä metsänhoidon alkeissa, opasti nuorempiaan katsomaan kuinka paljon kuutioita runko tuottaa, milloin on aika kaataa ja milloin myydä.

Sen pituinen se.

Paitsi että,

pari sukupolvea myöhemmin, kerran  kesässä  Oton vaimon yhden sisaren yhden pojan lapset ja lapsenlapset ajavat omilta asuinseuduiltaan eri puolilta Suomea metsää katsomaan.  Käki kukkuu, mustikat kypsyvät, joku yleensä mulaa veteen tiluskierroksella puroa ylitettäessä. Illalla laitetaan matkagrilli kuumenemaan, noudetaan lähteessä jäähdytetyt cocacolat, läpsitään hyttysiä. Omalla maalla, omien puiden katveessa.
Jos metsä ja luonto kiinnostavat sinua, voit peilata omia metsämuistojasi ja saada inspiraatiota Helsingin kaupungin taidemuseon kesänäyttelyssä:
Kultainen metsä: Sanni Sepon ja Ritva Kovalaisen valokuvia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s