Naakkoja sukutalossa

Mummolan verannalta

Naakka asettui taloksi vanhan mummolamme piippuun. Haravoimme keväällä pihamaalla, kun naapuri tuli ystävällisesti kertomaan uutisen. Nostimme katseemme talvehtineista vaahteranlehdistä vaarin 1920-luvulla rakentaman valkoisen talon katon harjalle ja siellä se istui. Piipun päällä hyvinkin. Kumppani tarkkaili tilannetta mummun talon keittiöpäätyyn istuttaman jalavan latvuksista.  Kuulimme sitten naapurin kokemuksista naakanpesän omatoimisesta hävittämisestä niin ylä- kuin alakautta. Päätimme kääntyä suosiolla sutarin puoleen. Muitakin ratkaisuja olisi ollut, kun olisi ajoissa ymmärtänyt. Juuri eilen opettajakollegani Hannu neuvoi ekologisen keinon naakan karkoitukseen: lehtopöllön ääniä nauhalle ja ämyrit kohti piippua. Hannun naakat ainakin ottivat pöllövaroituksen hyvin vakavasti.

Olen istunut useissa koulutuksissa tai seminaareissa, joissa rentoutustuokiossa pyydetään ajattelemaan  jotakin itselle mieluisaa paikkaa ja menemään mielessään sinne hetkeksi. Mielikuvituksettomasti menen aina samaan paikkaan: mummolaan, siihen samaan taloon, johon naakkakin mielistyi. Siellä rauhoitun ja virvoitun, jo mielikuvasta.

Jos taas olisin kirjoituskurssilla ja pitäisi tehdä harjoitus kuvaamalla jotakin merkityksellistä tilaa ja paikkaa elämässä, niin ensimmäiseksi menisin taas mummolaan. Voisin aloittaa listaamalla muistoja aisti kerrallaan:

Haju: Mummun jasmiini tuoksuu pihassa huumaavasti.
Kuulo: Heteka kamarissa narahtaa.
Tunto: Kesäsade tuntuu lämpimältä iholla saunan jälkeen. Lähteen vesi on jääkylmää.
Näkö: Kun aamulla herää, niin valo siilautuu talon vanhoista ikkunaruuduista eri tavalla kuin kotona: pehmeämmin, väreillen.

Omaelämäkerrallisia muistoja eri kodeista vuosien varrella on kiinnostavaa kirjata. Heli Hulmin elämäkertakirjoittamisen oppaassa Saattaen vaihdettavavapaudu kirjoittamalla (Kansanvalistusseura 2010) on yksinkertaisen kaunis harjoitus. ”Mieti elämäsi paikkoja, alueita, huoneita. Valitse niistä yksi, jonka haluat muistaa. Voi olla, että siellä on tapahtunut jotain ratkaisevaa tai että yksinkertaisesti rakastat sitä paikkaa. Kirjoita minämuodossa itsestäsi ja paikasta.”

Oma kokemus on aina hyvin yksityinen ja joku toinen näkee saman paikan tai tilanteen täysin eri tavalla. Olen ajatellut, että on arvokasta, että lapsillani on mahdollisuus käydä talossa, jossa ovat asuneet heidän isoisovanhempansa. Jälkipolvien näkökulma avautuu minulle raadollisena. Rakas (vuosien saatossa kieltämättä ränstynyt) mummolani on heille kuin kauhujen kabinetti. Pelottava vintti, himmeät sähköt, vessa ulkona, täytettyjä lintuja tuvassa, nariseva lattia, ikkunalasi, joka ”vääntää” maisemaa, hiiriä. Talo on heille juuri se, miltä se näyttää, ja muistomme ovat erilaiset.

Uskon, että muistojen jakaminen läheisten kesken on tärkeää. Toisen ottaminen mukaan omaan elämäntarinaan on tärkeää. Kertominen lapselle, lapsenlapselle, puolisolle, vävylle, ystävälle. Jaettu muisto voi olla hyvin pieni, arkinen yksityiskohta tai sattumus. Ei tarvita paljoa. Sukuseikkailu – kirjassa Noora ja Nikke tekevät kuvitteellisen matkan suvun tärkeille paikoille kuten äidin leikkipaikalle, isomummun puutarhaan, kouluun, kauppaan, kesämökille. Eri sukupolvien kokemukset näistä arkkityyppisistä paikoista vaihtelevat. Mitä sinä muistat elämäsi tärkeistä kaupoista, mitä lapsi muistaa, entä ukki?

Ebeneserin Aikamatkalla – projektissa Sohvilan päiväkodin lapset kokosivat mummola-kansiota. Missä mummolat sijaitsevat, keitä siellä asuu? Mummola-kansioon dokumentoitui pieniä asioita, jotka kantavat suuria merkityksiä. Mitä lapset, vanhemmat ja isovanhemmat yhdessä kertovat lempiruuistaan, eläimistä, lauluista, kirjoista, leikeistä?

Naakkapariskunta toi tänä vuonna uuden lajin oman mummolani eläimistöön Lillukka-vasikan, Peilo-lehmän, arpinaamaisen kissan ja naapurin Vili-koiran jatkeeksi. Sukutarinat elävät, muuttuvat ja täydentyvät. Hyvä niin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s