Jenny ja Fanny

Vein Jennylle ja Fannylle pallon.

Elokuun 23. pvä: Jennyn ja Fannyn syntymäpäivä
Olen tehnyt suvun vuosikalenterin Eestin lastenkirjainstituutista ostamaani kalenteriin. Siihen olen koonnut oman perheeni, lasteni isovanhempien ja meidän vanhempien omien isovanhempien ja vielä isoisovanhempienkin syntymäpäiviä, nimipäiviä ja hääpäiviä. Päivämäärien kokoaminen on ollut pienen työn takana, mutta lopputulokseen olen hyvin tyytyväinen. Koko eri sukupolvien mummujen ja pappojen remmi pysyy paremmin koossa ja kun kalenteri roikkuu keittiön seinällä esi-isätkin pääsevät mukaan omaan arkeemme. Suvun vuosikalenteri – ideasta kehkeytyi sitten oma luku Sukuseikkailu – kirjaankin.

Kalenterissa on tällä hetkellä vain vanhempia alenevassa polvessa, ei sisaruksia, setiä tai tätejä. Henkilöitä kertyy näinkin jo aika paljon. Nyt tuntuu tarpeelliselta tehdä kuitenkin poikkeus sääntöön.

Elokuun 15. päivä hääpäiväänsä viettäneille isomummu Albertiinalle ja pika-ajuri Gustaf Adolfille syntyi yhteensä kuusi lasta. Ennen isoisäni syntymää Albertiina synnytti viisi tyttöä, jotka kuolivat nuorin 8 kk ja vanhin kolmen vuoden iässä.  Tytöt haudattiin vuoronperään Hietaniemen vanhalle hautausmaalle. Sinne ei Hietalahdenkadun kodista ollut pitkä matka.

Lapsista ei ole muuta jälkeä kuin merkinnät kirkonkirjoissa. Kuvia ei tuohon aikaan vielä otettu. Hietaniemessä naapurihaudan yksivuotias ”lille Gustaf” on saanut oman kiven vanhempien viereen, isoisäni siskot haudattiin yhteiseen ”Laurellin perhehautaan”. Tytöt ovat minulle kuin Tove Janssonin Näkymättömän lapsen Ninni. Kellivät kapaloissaan ja tepottavat mekoissaan ilman kasvoja. Kun omat lapseni olivat vielä vauvoja, Albertiinan lapsista lukeminen seurakunnan virkatodistuksen karulta paperilta herätti ihan fyysistä pahaa oloa. En tahtonut saada tyttöjä mielestäni.

Mielikuvissani olen saatellut heitä vähän pidemmälle lapsuuteen. Näen kaikki viisi kieppumassa karusellissa hurjaa vauhtia, syöttämässä oravia hautuumaalla ja kävelemässä pyhäpäivänä pitkin Hietalahden rantaa saparot heiluen. Viisi pientä tyttöä, samanlaisissa mekoissa, samanlaiset letit päässä. Minun tomerat isotätini!

Tuntuu tärkeältä muistaa tyttöjen syntymäpäivät. Tänään on kaksosten Jennyn ja Fannyn vuoro. Onnea heille!


Albertiinan ja Gustaf Adolfin lapset

Fanny Adolfina                           s. 15.10.1871 – k. 28.8.1872 (10 kk iässä)

Jenny Maria                               
s. 23.8.1875 – k. 22.4.1876 (8 kk iässä)

Fanny Adolfina                           
s. 23.8.1875 – k. 25.9.1876 (1 vuoden ja 1 kk iässä)

Jenny Elin Albertina
                  s. 11.2.1879 – k. 22.3.1881 (2 vuoden ja 1 kk iässä)

Hulda
Adolfina                            s. 6.9.1881 – k. 24.8.1884 (noin 3 vuoden iässä)

Väinö Adolf (isoisäni)                 
s. 7.12.1887 – k. 15.8.1929(41 vuoden iässä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s