Kun aika pysähtyy

Lempin matto

Eilen muistettiin New Yorkin kymmenen vuoden takaisen WTC-iskun uhreja. Järkyttävät katastrofiuutiset pysäyttävät hetkeksi ajan. Missä olit kun tsunami iski Thaimaassa, Estonia upposi, kun Kennedy murhattiin? Miten sait tietää tapahtuneesta?

New Yorkin terrori-iskun päivänä tulin ilta seitsemän aikoihin luennolta, matkustin raitiovaunulla Kalliosta Kaisaniemeen ja kävin Kodin Ykkösen vieressä sijaitsevassa opiskelijakirjastossa. Kännykkäkeskustelut pysäkillä ja raitiovaunussa toistivat samoja sanoja – New York, lentokone, tulipalo  – joiden merkityksen tavaratalon kodinkone-osaston TV-ruutujen rivistö räväytti julmasti katsojalleen. Vielä Lasipalatsin kulmalla kantautui korviin järjettömän tapahtuman järjettömät assosiaatiot. Kiireinen keski-ikäinen salkkumies vakuutteli rauhoittavaan sävyyn kännykkäänsä:  ”Älä huolestu. Eivät venäläiset tänne hyökkää.”

Syyskuun 11. päivällä oli maailmanpoliittista merkitystä, uhrien omaisten menetyksen lisäksi.

Tänään syyskuun 12. päivä on suvun vuosikalenterissani mummuni kuolinpäivä. Henkilökohtaisen, yhden perheen elämään vaikuttaneen surun päivä.  Lempi-mummu, jonka isä ja sisar oli oman aikansa terroriteoissa ammuttu keväällä 1918 hämäläisessä metsässä, kuoli 71-vuotiaana sydänkohtaukseen omaan puuliiteriinsä. Myös silloin aika pysähtyi ja taivas pimeni 11-vuotiaan mielessä. Muistan, kuinka tieto tuli naapuriin, jossa olimme kylässä ja äiti oli varma, että näki linnun lentävän naapurin olohuoneen ikkunan editse. Toimeliaasta ja pärjäävästä Lempi-mummusta jäi muistoksi loppumaton määrä räsymattoja ja lapsenlapselle kapioiksi virkattu parivuoteen peitto. Se peitto on uskomattoman sitkeästi kestänyt koiran kynnetkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s