Nimipäiväsankarina Ursula

Sukuseikkailu – kirjassa Niken ja Nooran toinen mummu on nimeltään Ursula. Miksi juuri tämä nimivalinta, sitä en paljasta. Tänään on kuitenkin hänen nimipäivänsä. Onnea!

Nimen alkuperä juontaa keskiajalle ja esikuvana on naispyhimys. Pyhimyksen lisäksi taustalla on latinankielen sana ursa, joka tarkoittaa naaraskarhua. Vahvoja esikuvia kerrassaan.

Olen joskus huvitellut kääntämällä perheen ja sukulaisten nimiä alkuperäisiin muotoihinsa ja esikuviinsa. Joukko on komeaa: apostoli, Jeesuksen äiti, varjagien keihästaistelija, evankelista, Kalevalan neito, metsän emäntä. Raamatulliset, mytologiset ja perisuomalaiset nimet kohtaavat samassa suvussa, sulassa sovussa. Samoin kuninkaalliset, elokuvamaailman tähdet ja romaanisankarit.

Nimet liittävät Suomen kamaralta koskaan poistumattoman mummon kansainvälisiin yhteyksiin ja aatelisiin piireihin (Ulrika Eleonora, Ruotsin kuningatar). Renkipojan nimen taustalla on Saksanmaalla taistellut ruotsalainen soturikuningas (Gustaf Adolf) ja tarkastuskarjakko-isotädillä mallina boheemi skånelainen kirjailijatar (Selma).

Suvun nimipäivät kuuluvat ilman muuta suvun vuosikalenteriin (Nikellä ja Noorallakin on oma) ja niitä pitää juhlia sopivin menoin: eläviä muistaen, edesmenneitä muistellen.

Mutta takaisin Ursulaan. Perheen nuoriso huomautti, että Sukuseikkailun Ursula tuo mieleen Disney-elokuvan Pieni merenneito pahiksen. En kuitenkaan voinut enää perääntyä  nimivalinnassa. Oma mieli oli kytkeytynyt muihin assosiaatioihin.

Linkin takaa ilmestyvä kaunokainen vahvistaa valintaa. Voiko ihanampaa esikuvaa mummolla olla?

Ursula British Museumissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s