Pyrstöoppia

Nyt voit tulostaa oman sukupyrstösi netistä. Sukuseikkailu – kirjan nettisivuilla on Ismon kirjaan piirtämä  riikinkukko koko komeudessaan. Tulosta ja täytä omasi. Vinkki: Jos voit jossain kopioida kukon A3-kokoon, niin aina parempi.

Pyrstökuvion taustalla on sukututkijoiden hyvin tuntema sukuviuhka – malli. Siinä kootaan omat sukujuuret sekä isän että äidin puolelta sukupolvi sukupolvelta edeten. Kuviossa näkyvät vanhemmat, ei perheitä. Pidän tästä yksinkertaisesta mallista, koska se antaa nopeasti yleiskuvan suvun ”päähenkilöistä”.

Isoisovanhempiin etenevä sukuviuhka kokoaa 14 henkilöä: kaksi vanhempaa, neljä isovanhempaa ja kahdeksan isoisovanhempaa. Siinä on jo iso joukko elämäntarinoita ja hyvinkin sata vuotta lähihistoriaa.

Mutta miksi juuri linnun pyrstö? Jos sukulaiset ja esi-isät olisivat lintuja, niin millaisia siivekkäitä? Olisiko isoäiti enemmänkin kotka kuin pulu, vaari varis vai naakka? Linnut ovat sielukkaita, esteettisiä, keskenään varsin erilaisia ja ne osaavat lentää. Ne näkevät yläilmoista suuria kokonaisuuksia ja alhaalla maassa keskittyvät pienempiin yksityiskohtiin. Samastun oikein mielelläni lintuihin.

Sukupyrstön viesti on tämä:

Kaikilla meillä on omat pyrstösulkamme:  monenkirjavat ja värikkyydessään näyttävät. Jokaisen oma asia on, kuinka pyrstöään esittelee. Riikinkukkokin avaa pyrstönsä vain silloin kun haluaa, mutta on siitä sitten tavattoman ylpeä. Silloin kun suku koostuu biologisesta ja sosiaalisesta suvusta (uusperheet, adoptio) sulkia on aina vaan enemmän. Jos sukuaan ei vielä oikein tunne, ovat sulat ehkä vielä läpinäkyviä, mutta siellä ne kuitenkin ovat.

Äitini joskus tuhahteli sukujuttuja penkoessani: mitä näitä kyselet? Mitä näissä vanhoissa vaatimattomissa elämänkohtaloissa on oikein muistelemista? Mutta minäpä muistelen ja pengon vaan, ja olen ylpeä. Oletteko joskus nähneet vaatimatonta riikinkukkoa?

2 thoughts on “Pyrstöoppia

  1. Kokeilin pyrstöoppia 7-luokkalaisille ja se toimi ihan mainiosti. Joillakin oli hieman vaikeuksia muistaa nimiä, mutta toiset tunsivat sukuaan varsin pitkälle aina liikanimiä myöten.
    Ensin muistelimme lintujen nimiä. Sitten nimesimme pyrstöpohjalle vanhemmat, isovanhemmat ja isoisovanhemmat siinä laajuudessa kuin nimet olivat tiedossa tai muistissa. Tässä vaiheessa oppilaat innostuivat kertomaan: suvussa oli ollut mm hurjastelija, joka kuoli keuhkosyöpään, sotasankari, joka mainitaan wikipediassa ja huutolainen. Eräs suvun jäsen oli sanonut kotona menevänsä vähän kävelylle ja olikin sitten lähtenyt kävelemään Venäjän halki ja viipynyt sillä reissulla kaksi vuotta. Vaimo oli ollut vihainen. Toisaalta, saattaako ihminen oikeasti olla vihainen, jos hänellä on niin lempeä nimi kuin Hilma?
    Eräs oppilas sanoi, että haluaisi jättää lastenlastenlapsille jonkin merkin itsestään. Millaisen merkin nykykoululainen voisi jättää? Maailma on täynnä globetrottereita ja lööpit pursuavat ihmisten kummallisia edesottamuksia. Miten erottua suvun muista jäsenistä ja tulla muistetuksi? Tätä kysymystä jäimme miettimään.

    • Hauska kuulla, että pyrstö toimii ja innostaa kertomaan. Nämä seiskojen muistot ovat hyvin jännittäviä. Kuka tosiaan pystyy sanomaan, että itsestä jäisi jäljelle yhtä hurjia tarinoita. Ei kai meidän pakko ole erottua tullaksemme muistetuiksi, kyllä tavallisen elämän pitää riittää. Se mikä parin sukupolven päässä meissä kiinnostaa jälkeläisiä voi olla jotain ihan muuta kuin kuvittelisimme. Jos oppilas onkin vaikka etelään päätyneille lapsenlapsenlapsilleen se eksoottinen esivanhempi tunturimaisemista, jonka maisemiin halutaan lähteä vaeltamaan. Vinkeä vanha koulukuva tai kaunis koru korulippaassa. Tarvitaanko aina tekoja vai riittääkö jokin muu ihan arkinenkin yhteenkuuluvuuden säie?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s