Itsenäisyyspäivänä

Olen elänyt lapsuuttani 1960-luvulla, enkä muista niiltä ajoilta mitään puhetta sodasta. Itsenäisyyspäivänä sammutettiin kotona kuudelta valot ja poltettiin tunnin ajan kynttilöitä. Peltinen joulutähti valaisi ikkunassa. Klaffipiirongin ylälaatikossa olivat äidin korut ja isän sodassa saama mitali. Isä ei koskaan lapsena ollessani halunnut minulle kertoa, mistä hyvästä sen oli saanut.

Isä meni rintamalle 18-vuotiaana ja ehti olla siellä yhden vuoden. Vasta ihan viime vuosina olen saanut häneltä kuulla sotakokemuksista. Ehkä isä arvioi ihan oikein, että vasta tässä iässä jaksan niitä vastaanottaa, mene ja tiedä.

Viime isänpäivänä hän kertoi Rolfista.

Hämeenlinnalainen isä ja helsinkiläinen Rolf olivat yhtä aikaa aliupseerikoulussa Forssassa. Rolf seisoi rivissä isän rinnalla ja nukkui tuvassa viereisessä petissä. Aliupseerikoulun jälkeen tiet erkanivat. Isä näki Rolfin seuraavan kerran noin vuoden päästä Tuulosjoella keskellä maihinnousutaistelua. Oli juhannus. Taistelua käytiin mäenrinteellä.  Tulitukselta suojautuva Rolf makasi poterossaan, kasvot maata vasten. Tuli kranaatti ja vei Rolfilta takaraivon. Isä kertoo, että kaoottisessa tilanteessa Rolfin tunnisti kaatuneiden joukosta, kun kasvot olivat jäljellä. Samassa poterossa olleelta toiselta nuorelta mieheltä meni koko pää.

Löysimme Rolfin tietokannasta http://kronos.narc.fi/menehtyneet/index.php.  Sieltä selvisi, että hänet oli siunattu rintamalle jääneenä Helsingin Hietaniemen sankarihautausmaalle. Oikeasti Rolfin luut makaavat joukkohaudassa rajan takana.

Joskus vielä etsin Rolfin muistokiven Hietaniemestä ja vien sinne tervehdykseni.  Tänä itsenäisyyspäivänä kynttilä palaa kotona hänenkin muistokseen. Samalla leivomme pipareita isäni lastenlasten ja kohta yksivuotiaan lapsenlapsenlapsen Oton kanssa. Jotkut selvisivät sodasta kotiinkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s