Joulumuistokalenteri – 6. joulukuuta

Isoisä Väinön kuva-albumista. Kariston kuvalaattatehtaan pojillakin on oma joulukuusi.

Kerro muisto joulukuusesta. Mistä kuusi hankitaan, milloin tuodaan sisälle, miten koristellaan?

Isä antaa minulle ja pikkuveljelleni tehtäväksi noutaa kuusi suopellon metsiköstä. On kova pakkanen ja näemme yhtäkkiä ison kuusen, jossa on kaunis latva. Vaivoin saamme kuusen kaadetuksi. Samalla kun kuusi kaatuu, sen latva rasahtaakin poikki kovan pakkasen takia. Meidän on pakko kaataa toinen kuusi, jolle käy samoin. Lopulta tyydymme pieneen kuuseen. Kerromme isälle, että kaadoimme turhaan kaksi suurta kuusta, mutta onneksi isä ei suutu – nauraa vain. (Ilpo)

En muista mistä lapsuuden kotini kuusi hankittiin, mutta ihan varmasti sitä ei mistään ostettu. Yleensä kuusi tuotiin sisään aatonaattoiltana ja koristeltiin heti kun se oli sulanut. 1950-luvulla kuusen koristeet olivat vaatimattomia. Ensimmäiset varsinaiset koristeet olivat hopea- ja kultanauhoja sekä erityiset kuusenkaramellit, joista oli helppo puristaa karkki ulos huomaamatta. Näinhän yleensä tehtiinkin. Tätini asui Ruotsissa ja sieltä saimme jo 1950-luvun lopussa ihania lasisia kuusenpalloja, jollaisia en ollut nähnyt missään. Niistä on pidetty hyvää huolta ja joitakin on jäljellä vieläkin omassa perheessäni. (Leena)

1940 – 60-luvulla ostimme Töölön torilta joulukuusen. Olen joskus hakenut 1970 – 2000 -luvulla mökiltämme Ruovedeltä. Silloin otan useampia ja lahjoitamme niitä sukulaisille, etenkin vähemmän varakkaille. (Pirjo)

Hankkimamme joulukuusi oli yleensä pieni, koska se piti kantaa kotiin ja pystyttää naisvoimin. Pitelin kuusenjalkaa paikoillaan ja äiti laittoi siihen kuusen. Isoäidin luona ollessamme meillä oli vain pöytäkuusi. Kuusi tuotiin sisälle yleensä vasta aatonaattona ja koristeltiin aattoaamuna hopeanauhoilla, kuusenpalloilla ja ja karamelleilla. Lippunauhassa oli eri maiden lippuja ja latvatähti oli suuri ja kaunis. Kimaltavien koristeiden esiin ottaminen oli aina hyvin juhlallista ja kohottavaa pienen tytön mielestä. (Marjut)

Joulukuusi ostettiin lähimmältä kuusenkauppiaalta. Yleensä kävimme äidin kanssa sen ostamassa. Äiti oli kotirouva ja isä oli päivät työssä. Meillä oli aina sähkökynttilät kuusessa paloturvallisuuden vuoksi. Isä laittoi kynttilät. Sitten koristelua jatkettiin koko perheen voimin. Oli joulupalloja, lintu, joulukelloja, latvatähti sekä hopeisia lameita ja nauhoja. Pari koristetta oli isän kotoa. Kun muovi yleistyi 60-luvulla, niin lasipallot vaihtuivat muovipalloihin. Koristelu tapahtui aatonaattona tai aattoaamuna. Kuusen kynttilät paloivat aina, kun kotona oltiin, paitsi yöllä. (Tuija)

Joulukuusen sain monta vuotta työkaverilta lahjaksi. (Ritva)

Lapsuudessani kuusi käytiin hakemassa kesäpaikastamme, jossa jo kesällä tutkimme kuusia ja valitsimme tulevan joulukuusen. Myöhemmin olemme käyneet oman perheeni kanssa ystävän maatilalla hankkimassa kuusen heidän metsästään. Lapsuuden joulukuusta koristivat kaikenlaiset vuosien varrella kertyneet joulukoristeet. Viettäessämme mieheni kanssa ensimmäistä yhteistä jouluamme, teimme kuusenkoristeiksi punaisesta langasta tonttuja. Sen lisäksi kuusessa paloivat elävät kynttilät. Nykyään olemme joutuneet siirtymään muovikuuseen, joten valot ovat sähköiset, mutta kuusenkoristeina ovat edelleen nuo vuosikymmeniä sitten valmistamamme pienet punaiset tontut. (LiisaM)

Kuusi haettiin torilta, isä haki ja joku lapsista oli mukana. Se oli parvekkeella pari päivää ja nostettiin sisälle jouluaaton aamuna. Kaikki olivat mukana koristelemassa. Isä kiinnitti hopeisen latvatähden ja kynttilät, myöhemmin ne vaihtuivat sähkökynttilöiksi. Minä sain kiinnittää hopealangat, kaikki ripustivat lasipalloja, olkitähtiä  ja omatekoisia koristeita. Jonakin vuonna oli mukana lippurivi, myös kuusenkaramelleja ja pipareitakin toisinaan. Kuusen alla luurasi muutama tonttu. (Maisa)

Maalla 50-luvulla haettiin isän kanssa kuusi luvallisesti naapuri maanviljelijän metsästä hyvissä ajoin ennen aattoa. Jos kuusi oli luminen ja pakkasen kohmettama vietiin se saunaan sulamaan. Sitten aattona sisälle. Koristeina latvatähti, oikeat kynttilät, omatekoisia olkikoristeita ja silkkipaperista tehtyjä tähtiä. Kaupasta oli ostettu karamelleja, jotka olivat kuusen koristeita. Mutta lapsena piti tietysti katsoa mitä siellä kauniin paperin sisällä on ja pettymykseksi siellä oli pahvinpala. (Airi)

Isoisä Väinö, jota en koskaan tavannut, oli minulle lapsena yhtä kuin maalaamansa taulut isoäidin kodin seinillä. Isoisän maalausta joulukuusesta sain katsella salin piirongin päällä kesät ja talvet. Taulussa seisoo 1920-luvulla Hämeenlinnan torille ensimmäistä kertaa pystytetty kuusi. Kuva on tumma ja tunnelmallinen. On ilta ja tuuhean puun ympärillä seisoo muutama ihminen paksu talvipomppa päällään. Kun joulukuusi isoäidin kuoltua siirtyi isäni kotiin, paljastui sen takaa yllätys. Kankaan toiselta puolen ilmestyy isoisä nuoruutensa omakuvassa, leiskuvin katsein. (LiisaL)

Mitä sinä muistat joulukuusesta?
Joulumuistokysymykset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s