Joulumuistokalenteri – 17. joulukuuta

Olin ennen kouluikää setäni ja tätini koulun joulujuhlassa maalaiskoulussa. Juhlaan tuli pukki, joka jakoi koululaisille lahjapussit.
Sitten pukki huusi minun nimeni ja olin tosi hämmästynyt. Kävin hakemassa pukilta paketin, jonka sisällä oli neljä punaista omenaa. Muistan pitkään pohtineeni, mistä ihmeestä pukki tiesi, että minä olin siellä juhlassa. En koskaan unohda tuota pakettia ja sen tuomaa suurta iloa. (Eine)

Lapsuudessa1950-luvulla pääsin Tyttönorssin joulujuhlaan, jossa esitettiin jokin Topeliuksen näytelmä. Se oli upeaa.  (Pirjo)

Pääsin tontuksi lausumaan tervetuliaisrunon koulun joulujuhlassa. Tonttulakki istui hyvin päähän, mutta kuinka ollakaan, tontun parta meni nurinpäin. Esirippu aukesi – ja yleisö alkoi nauraa! Muistaakseni opettaja kiirehti hätiin: esirippu kiinni, parran kääntö ja aloitettiin alusta. Nyt kaikki meni hyvin. (Annikki)

Muistot sekä omista että tyttäreni päiväkodin ja koulun joulujuhlista ovat uskoakseni aika tavanomaisia. Tonttuleikkiä, joulukuvaelmaa, enkeleillä kuusenkoristenauha päässä. Oman lapsen juhlissa piti vähän pyyhkiä silmäkulmia. (Leena)

Kansakoulun joulujuhlat tuntuvat vieläkin muistoissani hienoilta. Ohjelmaa oli paljon. Oli seimikuvaelma, tonttuleikki ja paljon muuta sekä tietenkin joululauluja. Olen käynyt Käpylän kansakoulua ja meitä oppilaita oli siihen aikaan paljon. Luultavasti juuri siksi joulukuvaelma oli näyttävä. Enkelit seisoivat kolmessa tai neljässä rivissä takana, Maria ja Joosef sekä paimenet edessä. Myös tonttuleikkeihin riitti väkeä. Katsomossa olivat sitten oppilaita sekä tietenkin äidit. Muistaakseni kyllä kaikki pääsivät esiintymään. Voi olla niinkin, että pääsi esiintymään joko joulu- tai kevätjuhlassa. (Tuija)

Toisella luokalla ollessani minusta tehtiin pääenkeli joulukuvaelmaan. Seisoin korkeilla tikkailla pienten enkelien ympäröimänä ja lausuin joulurunon. Opettaja oli toivonut pitkään tukkaani kiharoita, ja niin äiti ja täti letittivät tukan yöksi pikku leteille. Kun letit avattiin koulun pukuhuoneessa, hiukset levisivät pörröksi kuin Jöröjukan tukka. Enkeli itki, äiti oli kauhuissaan, opettaja samoin. Veden, kamman ja hopealangan avulla tukka kesytettiin pahimmasta pörröstä, ja niin enkeli sitten itketti äitejä juhlassa, mikä oli tarkoituskin. (Maisa)

Kolmannen luokan jouluna minua lopulta onnisti: pääsin joulunäytelmään
sikotautiin sairastuneen luokkatoverini tilalle. Näytelmä kertoi öisestä
lelukaupasta, jossa pimeän tullen lelut heräsivät eloon. Roolihenkilöni oli
Loviisa-nukke, jonka oli määrä pompata pahvilaatikosta esiin ja lausua
nimensä. Harjoituksissa jännitti kovasti. En saanut koskaan tietää, miten
itse esitys olisi joulujuhlapäivänä sujunut, koska sairastuin sikotautiin… (LiisaH)

Mitä sinä muistat?
Joulumuistokysymykset 

2 thoughts on “Joulumuistokalenteri – 17. joulukuuta

  1. Hurjimmassa kouluni joulujuhlassa olin seitsenvuotias eli tokalla. Olin mukana tonttuleikissä, kuorolaulussa, lausuin yksin runon ja lauloin yksin sekä tietysti olin kuvaelman tähti. Kaiken huipuksi pidin pienen joulupuheen.

    Ei minusta silloin tuntunut sen kummemmalta, pidin kaikkea täysin luonnollisena. Jälkeenpäin olen ihmetellyt opettajaa, joka antaa kaikki osat yhdelle, sillä luokat tuohon aikaan olivat suuria ja varmasti muitakin esiintymishaluisia olisi ollut riittävästi.

  2. Monilahjakkuuden osoitus! Ja koskaan ei kyllä voi tietää, mitä juhlista jää pieneen päähän. Isäni sai esittää lastentarhan joulujuhlassa prinsessa Ruusunen laululeikissä prinssiä. Se oli hänestä niin noloa, että kun myöhemmin opettajana kuuli seinän takaa, kuinka kollega harjoitti samaa leikkiä lasten kanssa, meni vieläkin kylmät väreet selkäpiissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s