Joulumuistokalenteri – 18. joulukuuta (extra)

18. b) JOULUKYSYMYS-EXTRA: Syödäänkö / syötiinkö jouluna puuroa? Kerro muisto!

Voi ei, nolo havainto kesken hyvissä tunnelmissa etenevän joulubloggauksen: 24 joulukysymyksen patteristo kattaa piparit ja hedelmät ja makeiset, mutta puurosta ei kysytä mitään! Asia pitää korjata ensi jouluksi.

Onneksi Ilkka huomasi lähettää puuromuiston. Se on tässä:

Muisto on kirkkaana mielessä. Oli joulu 1979. Saattoi olla joku muukin 70-luvun vuosi, sillä sama perinne toistui jokaisena lapsuuden jouluna.

Ilta oli jo pimentynyt. Asetuimme joulupöytään. Tarjolla oli joulupuuro. Juuri sitä oikeata keitettyä riisipuuroa. Oli pientä jännitystäkin ilmassa. Kuka saa mantelin? Mutta muistoni ei niinkään liity manteliin, vaan kaneliin ja sokeriin. Sirottelin aina reilusti sokeria riisipuuron pinnalle. Sitten lisäksi kanelia. Joskus myös maitoa, mutta muistelen, että mieluiten söin puuron juuri sokerilla ja kanelilla kuorrutettuna.

Muistoihin on jäänyt, että kuuman puuron pinnalle siroteltu sokeri suli hienosti. Se muuttui kiteisestä kirkkaaksi sulaneeksi sokeriksi. Kaneli siinä pinnalla – juuri tietyn värinen punaruskea – kruunasi lautasellisen joulupuuroa.

On jäänyt mieleen. Aikaa on kulunut yli kolmekymmentä vuotta. Aikakausi on nyt uusi. Silloin pienen kylän vastarakennettuja tiilivuorattuja omakotitaloja. Nyt pääkaupunkiseutu ja toisenlaiset talot.

Joulupuuro on maistuvana hienona muistona jäänyt mieleen. Miksi juuri se. Ehkäpä siksi, että tämä toistui silloin monta vuotta peräkkäin. Äidin tekemä riisipuuro. Pinnalle siroteltu sokeri ja sen sulamisen seuraaminen.

Tällainen oli perinne meillä. Pieni suuri asia. Minulle tärkeä muisto. (Ilkka)

Kuuntele ja katso tarina Epooqissa.

One thought on “Joulumuistokalenteri – 18. joulukuuta (extra)

  1. Joulupuuron kanssa oli aina myös rusinasoppaa vaihtoehtona sokerille ja kanelille. Airi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s