Joulumuistokalenteri – 18. joulukuuta

Ennen possu, nyt muumi. (Pirjo)

Lapsuudessani äiti leipoi aina peltikaupalla pipareita, joita syötiin sitten pitkin alkuvuotta. Lempimallini oli possu. Aikuisena en ole enää ollut niin innostunut joulupipareista, mutta kaupasta niitä on ollut tapana ostaa aina yksi laatikollinen. (Leena)

Meillä leivotaan joka joulu Rettigin pipareita. Ohje on 1960-luvulta Kotiliedestä ja se voitti piparikilpailun. Lehdestä repäisty sivu on äidin talouskoulun aikaisen ohjekirjan välissä, mutta resepti on niin suosittu, että se on myös Kotilieden verkkosivuilla. Salaisuus on vatkattu kermavaahto, loraus viskiä ja karkeat vehnäjauhot.  (Terhi)

Eskon piti tehdä jouluksi piparitaikina. Hän luki ohjetta, jonka otsikko oli Piparkakku. Hän oli seurannut ohjetta tarkasti kunnes lopulta hämmästys oli suuri. Ohjeessa luki: Kaada taikina vuokaan. Kyseessä olikin siis kuivakakun ohje eikä piparkakkutaikina!!! (Tuovi)

Pipareita oli kiva leipoa. Taikina tehtiin itse. Äiti teki. Mahdollisesti joskus myös hänen serkkunsa, joka kävi tekemässä useinkin torttutaikinan.  Ostotaikinaa ei 50-luvulla ollut saatavana. Pipareita oli kiva leipoa ja koristella. Mieluiten tein possuja, ukkoja ja akkoja. Minusta pikkuleivät, joita myös leivottiin itse, olivat kyllä paljon parempia kuin piparit. Erityisesti pidin, ja pidän vieläkin, lusikkaleivistä vadelmahillotäytteellä. Ne kuuluivat lapsuuteni jouluun. (Tuija)

Jouluisin meillä on ollut tapana tehdä piparkakkumökki. Lapsista se on hurjan jännää. Tyttäreni muutti Belgiaan ja siellä ei piparkakkumökkejä tunneta joten kun hän lastensa kanssa teki mökkiä niin kaikki sellaista halusivat. Niin siirtyi yksi joulutraditio toiseen maahan. (Ritva)

Joulupiparit leivottiin jo lapsuudenkodissani itsenäisyyspäivän aikoihin ja olemme jatkaneet samaa perinnettä omassa perheessä. Pipareiden leipomiseen osallistuu koko perhe ja niitä tehdään mahdollisimman paljon erilaisia. (LiisaM)

Joulupiparit olivat sydämiä ja tähtiä. Ukkoja ja akkoja tehtiin myös. Osa pipareista koristeltiin. Joskus teimme myös piparitalon. (Maisa)

Mitä sinä muistat?
Joulukysymykset 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s