Joulumuistokalenteri – 20. joulukuuta

Jouluna käytetään erilaisia astioita kuin arkena, eli niitä astioita, jotka pestään tiskikoneen sijaan käsin. Astiat ovat vanhoja, suvulta perittyjä
ja astioiden reunoissa on kauniita hentoja koristemaalauksia ja kultauksiakin. Astiat katetaan kauniisti alku-pää- ja jälkiruokaa varten ja niiden kanssa laitetaan lautasliinat. Lasit ovat koristehiottuja ja niin ohutta lasia, että kaikki ruokailijat juovat niistä rauhallisesti ja
arvokkaasti maistellen. Silti lähes joka joulu yksi lasi rikkoontuu ja sitä surraan hillitysti. Suvun vanhat astiat tuovat aivan erityisen tunnelmansa
jouluaattoillan ruokailuun ja joulupäivän aamun kauniisti helisevään tiskausrumbaan. Lapsille on merkittävä kasvamiseen liittyvä rituaali, kun
heille katetaan ”aikuisten lasit”. (Aila)

Jouluna söimme aina juhlavasti. Pöytään katettiin Hampurista ostettu moderni juhla-astiasto ja Kaj Frankin ohuet juomalasit ja kannu. Muistan olleeni hyvin iloinen, että pöytä oli kaunis, vaikka meitä oli vain kaksi tai kolme sen ympärillä. Lautasliinat olivat jouluna kankaiset ja alkuruoka syötiin omalta lautaseltaan. Ruokalautaset olivat suuret ja muistan ihmetelleeni niitä. Jo varhain äitini opetti minua pyörittämään lämpimällä veitsellä voista hauskoja nappeja tai kiehkuroita, jotka pantiin Aino Aallon lasilautaselle. Muistan astioiden suunnittelijat hyvin, koska olin jo lapsena hyvin kiinnostunut kauniista esineistä. (Marjut)

Meillä syödään jouluna Arabian Katrilli-astioista. Niissä on sinivihreä kukkakuvio, joka kiertää astian reunaa. Ne ovat perintöä isovanhemmiltani. Muistan ne mummilan joulupöydästä, niitä ei käytetty meillä kotona. Siniset ja (vanhat) vihreät Teemat sopivat hyvin Katrilli-astioiden seuraksi, astioita kun joutuu ”jatkamaan” toisella sarjalla, Katrillia kun ei enää ole riittävän montaa kappaletta. (Tuovi)

Niin pitkälle kuin muistan, joulupöytään laitettiin yleensä parasta, jos siihen aikaan yleensäkään oli mitään arkisesta poikkeavaa. Myöhemmin kun elämään tuli lisää kaikenlaista, oli joulullekin jo omia astioita, mm kinkkuvati ja glögilasit. Omassa kodissani joulupöytään katetaan aina ”ykkösastiat”. (Leena)

Jouluna katettiin parhain astiasto. Se oli Arabian vihreäreunainen kultaraidalla varustettu kellertävän valkoinen astiasto. Viinilasit ja lapsille maitolasit, mutta nekin olivat paremmat, eivät arkilasit. Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikot olivat uunivuoissa. (Tuija)

Jouluateria syödään aina suvun perintöastiastosta. Astiat pestään käsin ja se on aina ollut lasten tehtävä. Astioita pestessä lauletaan tiernapoikia ja jotenkin joulupukki sattuu aina saapumaan juuri silloin, kun lapset ovat keittiössä eivätkä ehdi nähdä hänestä vilaustakaan. Oven taakse ilmestynyt lahjasäkki kuitenkin kertoo, että joulupukki varmasti kävi paikalla. (LiisaM)

Joulupöydän astiat olivat Arabian Kesäkukka – astiastoa jotka olivat vain pyhäkäytössä. Äitini oli ostanut astiaston jo ennen kuin oli perhettä. ( Airi)

Joulukahvit juotiin isäni ristiäisiin hankituista saksalaisista posliinikupeista. Ne katettiin pöytään vain jouluisin. Sirot kupit ovat oikein ohutta posliinia ja niissä on punaisia kukkakuvioita. Kattaus tehtiin isän kummitädiltään Idalta saamalle vihreälle liinalle. Kullanvärisen peltitähden valo ikkunassa kruunasi kokonaisuuden, joka lapsena tuntui hyvin ylelliseltä. (LiisaL)

Entä sinun muistosi?
Joulukysymykset 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s