Joulumuistokalenteri – 24. joulukuuta

Marian poika (Eine)

Osaan vieläkin soittaa vain joululauluja: Soihdut  sammuu… jouluyö, juhlayö,…. Kaunein on: En etsi valtaa loistoa. (Pirjo)

Arkihuolesi kaikki heitä on koskettanut minua jo lapsesta asti. Aloitin pianon soittamisen 6-vuotiaana ja Einari Marvian sovitus laulusta oli mielestäni hieno. Aina kun soitin ja lauloin 2. säkeistöä: /Syttyi siunattu joulutähti yöhön maailman raskaaseen. Hohde määrätön siitä lähti, viel’ on auvona ihmisten/, sain kyyneleet silmiini. (Yhä vieläkin) (Marjut)

Olen aina pitänyt Sylvian joululaulusta. Lauloimme sen meidän Sylvian kastejuhlassakin, joka oli ensimmäisenä adventtina. Koristeena oli vaaleanpunaisia joulutähtiä. Ne eivät olleet siihen aikaan kovin yleisiä. Taisin ostaa sellaisia ensimmäistä kertaa silloin. (Tuovi)

Lempijoululaulua minulla ei ollut lapsuudessa, koska lauloimme äidin kanssa hyvin paljon ja kaikki laulut olivat rakkaita. Myöhemmin on Varpunen jouluaamuna tullut lempilaulukseni, ei vain sanojen vaan sen ihanan sävelmän vuoksi. (Leena)

Nyt Sylvian joululaulu. Se on melodinen ja siinä on kaunis säestys. Mikähän se mahtoi olla lapsena? Enpä muista tai sitten se on vaihdellut. Olen pitänyt myös laulusta Jouluyö, juhlayö, mutta sitä lauletaan Suomessa huonosti, liian laahaavasti. (Tuija)

Kotonamme laulettiin paljon joululauluja. Eniten pidän iloisista, lasten ja tonttujen riemusta kertovista lauluista, kuten ”Hei tonttu-ukot hyppikää”. (LiisaM)

Varpunen jouluaamuna oli niin ihanan surullinen… (Maisa)

Äitini lempilauluja oli tonttulaulu Sinivuorten yö. Hän lauloi ja laulatti sitä lapsena ollessani usein. Nyt tiedän, että laulun tekijä Sophie Lithenius oli ruotsinkielisissä kansakouluissa toiminut opettaja, joka teki laulun koulun kuusijuhlan kuvaelmaan. Äitini, joka maalaiskansakoulun opettajan rouvana oli mukana noin 38 oman koulun kuusijuhlassa ei välttämättä kuitenkaan suosinut laulua tämän takia. Veikkaanpa, että häntä miellyttivät enemmänkin nuo sadunhohteiset sinivuoret ja helikellot.

Sinivuorten yö, siellä uuras työ,
se on päättynyt, jo on juhla nyt.
Trala lal-la, helikellot soi,
tulla tonttuset voi ilomielin!

Trara ram, tam tam, under klockors klang
springa tomtarna fram så glada.

ILOISTA, SULOISTA JA MUISTORIKASTA JOULUA KAIKILLE!

t. Liisa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s