Sukumaantietoa – maakuntaeläimet

Ismo Rekola: Satakunnan nimikkoeläin majava (Sukuseikkailu)

Sukuseikkailu -kirjan Nikke ja Noora tutkivat sukunsa maantietoa kartalta, jolla loikkii eläin poikineen.

Sisarukset ovat syntyneet siilien keskelle, äiti ilvesten metsästysmailla ja isä satakielten kiherrykseen. Mistä on kyse?

Sukuseikkailussa otetaan moderni ja luontoystävällinen näkökulma kotiseutuun.  Inspiroiduimme 1990-luvun uusien maakuntien järjestämistä nimikkoeläin, – kasvi- ja – kiviäänestyksistä ja tehdyistä valinnoista. Kehittelimme Ismon kanssa eläinkartan. Se kertoo, että Nikke ja Noora ovat syntyneet Uudellamaalla, jonka nimikkoeläin on siili. Sisarusten mummolat löytyvät Kanta-Hämeestä ja Etelä-Karjalasta.

Jokainen voi tutkia karttaa ja bongata siitä omat ja sukunsa eläimet. Onko nimikkoeläimesi pörheähäntäinen kettu vai sutjakka saukko? Sinitaivaalla singahteleva pääsky vai puussa nakutteleva tikka? Mitä ovat vanhempiesi ja isovanhempiesi nimikkoeläimet?

Ja leikki jatkuu.

Jos eri sukupolvien syntymäkotiseutujen nimikkoeläimistä muodostaisi sarjan, millainen siitä tulisi? Samoja eläimiä vai joukko erilaisia? Nikke ja Noora kokoavat omasta, vanhempiensa ja isovanhempiensa eläimistä oman eläintoteemin. Kuin intiaanit.

Testasin ensin ideaa tekemällä kuvatoteemeja ystäville ja sukulaisille. Kokosin eläinkuvia netistä ja tein niistä tietokoneella kuvakollaaseja. Toteeminrakennuskaava meni näin (esimerkkinä Liisan eläimet):

Minä: ilves (Kanta-Häme)
Äiti ja isä: ilves & ilves
Äidin äiti ja äidin isä: ilves & ilves
Isän äiti ja isän isä: ilves & SIILI!! (Uusimaa)

Nimikkoeläintoteemin voi kuvitella omassa päässään tai oikeasti askarrella. Luovuuttaan voi käyttää vapaasti. Intiaanit kaiversivat toteeminsa puuhun. Yhtä lailla ”toteemi” syntyy tietokoneella eläinkuvia yhdistellen, liimaamalla kuvia talouspaperirullaan, kartonkisuikaleelle (sukukirjanmerkki!) tai suvun voimaeläinkortiksi. Ismo askarteli tupsukorvaisen ilveksen raidallisesta sukasta.

Tänään menen yksivuotiaan Oton syntymäpäiville. Oton vaarin toteemissa on kolme polvea ilveksiä. Mummun toteemissa on kolme polvea metsäjäniksiä. Oton toteemissa on Oton oman siilin lisäksi poro, satakieli, ilves ja jänis. Näillä voimaeläimillä kyllä pärjää.

Tulosta oma eläinkarttasi Lasten Keskuksen sivuilta: Maakuntaeläinkartta
Mikä kunta kuuluu mihinkin maakuntaan? Tarkista täältä.

Vinkki: Leiki maakuntaeläimillä kotona ja ystävien kesken. Voit käyttää eläinkarttaa myös harraste- tai opiskeluryhmässä tutustumiseen ja lämmittelyyn tai lasten kanssa ihan oikeaan maantiedon opiskeluun. Kerro kokemuksistasi!

Ismo teki sukasta myös jäniksen (Sukuseikkailu).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s