Albertiina, Ulriika ja Wilhelmiina Marian päivän vietossa

Tänään vietetään Marian ilmestymisen päivää.  Tänä päivänä enkeli ilmoitti nuorelle Marialle, että tästä on tulossa äiti. Voi vain kuvitella, mitä tuntemuksia se tytössä herätti.

Poikansa ihmeellisen syntymän ja traagisen kuoleman kokenut Maria on kristikunnan palvotuin nainen. Vuosisatojen ajan naiset ympäri maailmaa ovat oman äitiytensä suruissa ja iloissa kääntyneet juuri Marian puoleen. Jos isoisoäitini Albertiina (s. 1847), Ulrika (s. 1844) ja Wilhelmiina (s. 1873) olisivat olleet katolisia, he varmasti olisivat kantaneet surunsa yhteensä 14 lapsensa ja kahden lapsenlapsensa kuolemasta juuri Marialle.

Niin siinä kävi, että:

– Ajurin vaimo Albertiinan kuudesta lapsesta viisi kuoli vauva- tai taaperoikäisinä Helsingissä. Jenny, Fanny ja uudestaan kaksoset Jenny ja Fanny ja vielä Hulda lepattavat perhosina ikuisesti kukkivilla niityillä.
– Torppari-myllärin vaimon Ulriikan kahdeksasta lapsesta kaksi kuoli pikkuisina Hämeessä Janakkalassa. Juho ja Vilhelmiina lentävät pilvenhattaralla kuin hilpeät muumit seikkailuissaan.
– Hauholaisen työmiehen vaimo Wilhelmiina menetti yhdeksästä lapsestaan seitsemän. Lapset Juho, Tyyne ja kaksoset Aune ja Aili kirmaavat pupuina ja oravina keväisessä metsässä. Sodissa kuolleet nuoret Elin, Juho ja Kalle käyskentelevät kuin valppaat kauriit kedolla.

Kaikki kolme luultavasti kääntyisivät haudoissaan, jos kuulisivat jälkeläisensä Maria-ja muista tulkinnoista. Siinä onkin kyse enemmän omista keinoistani etsiä lohtua tässä kohtaa kovin raskaalle sukutarinalle. Varsinkin nuorena äitinä tällaisten menetysten ajatteleminen tuntui aikoinaan aivan järkyttävältä.

Ripustin yöllä lumikuorrutuksen saaneeseen pihakriikunaamme muistolippusen jokaiselle mummujeni ja isomummujeni menettämälle lapselle. Tänään ja pääsiäisen lähestyessä pyöritän levysoittimessa lauluja Mariasta. Vox Silentii – yhtye on levyttänyt Maria-lauluja, joita kuuntelemalla pääsee keskiaikaisen äänimaailman kautta ajattoman lempeisiin tunnelmiin.

Taidamme kuunnella naisporukalla yhdessä: isoisoäidit Albertiina, Ulriika ja Wilhelmiina. Isoäidit Lempi ja Fanni. Iloitsemme lapsistamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s