Lintumuistoja – kanat

Näin pääsiäisen lähestyessä onkin hauska muistella hyötylintujamme kanoja. Eläköön kaikki vapaina kuopsuttelevat maalaiskanat!

Kanojen hoitoa

Heli-mummun kotiin Simolaan ostettiin kanoja Korpikaivon kanalasta. Heli-mummu ruokki kanoja ja keräsi munia. Likaiset munat piti putsata etikkaan kastetulla rätillä. Munat vietiin sitten Urjalankylän kyläkauppaan ja munarahoilla ostettiin kaupasta tavaraa. Heli-mummun työnä oli myös ruohostella eli kerätä ruohoa kanoille. Kanat pitivät erityisesti voikukanlehdistä. Niistä tuli munankeltuaisiin kaunis väri. (Heli-mummu)

 Protka

Mistä tietää, että kana hautoo tai että kanasta on tullut nuori äiti eli munat ovat kuoriutuneet? Äänestä sen tietää. Kanasta tulee protka. Se protkottaa! (Heli-mummu)

Äksy Orvokki

Heli-mummun naapurissa veistokoulussa asui mummun ystävä Eira. Tytöt leikkivät pihamaalla, kun veistokoulun musta ja äksy Orvokki-kana ilmestyi paikalle. Heli ja Eira juoksivat kamalasti kaakattavaa Orvokkia pakoon koulun poikien ulkohuussiin. Huussin ovi meni pahaksi onneksi säppiin eivätkä tytöt saaneet sitä auki. Helin ja Eiran ei auttanut kuin pelastautua ulos huussin reiästä. Kotiin paluun jälkeen Eiran äiti kylvetti tyttöjä monta tuntia. (Heli-mummu)

Kanakauppias

Kanoja ostettiin kiertävältä kauppiaalta. Kauppias myi Korpikaivon kanalan kanoja. (Pentti-pappa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s