Lintumuistoja – Salaperäiset linnut

Nyt kotoisista kanoista salaperäisiin siivekkäisiin. Lisää lintumuistoja.

Sepelkyyhkyn huhuileva ääni kuului metsästä,mutta en koskaan nähnyt lintua. Lapsena huu huu ääni oli minusta pelottava.
Nyt muutamana kesänä sepelkyyhkyjä on oleillut kerrostalon pihalla ja ympäristössä. Syyskesällä niitä on ollut paljon Haltialan pelloilla ruokailemassa.(Airi)

Naakka oli minusta lapsena hyvin kiinnostava lintu, koska liitin sen keskiaikaiseen Turkuun. Sitä ei vain näkynyt koskaan missään, joten se alkoi saada jo vähän myyttisiä piirteitä. Sen sijaan keittiömme ikkunasta näkyi viereisessä männyssä käpyjä syöviä käpylintuja. Katsoin niitä ihastuneena, sillä ne olivat harvinaisia. Niiden ristinokka on erityisen kiinnostava. Jos katsoi oikein hiljaa, näki, miten ne rikkovat kävyn nokallaan. Männyssä näkyi joskus myös komea närhi.

Jännittävimpiä lapsuuteni lintukokemuksia olivat täytetyt linnut. Vierailin joka kesä äidinäitini kanssa sodassa läheistensä menettäneiden rouvien, mummini ystävien, kotona leivos- ja pullakahveilla. Yksi kiinnostavimmista kodeista oli omakotitalo, jossa oli paljon täytettyjä lintuja. Mummini ystävän sodassa kuollut mies oli harrastanut lintujen täyttämistä. Muistan olohuoneen ja sen lukuisat linnut, jotka tuijottivat hyllyjen ja lipastojen päältä johonkin kaukaisuuteen. Ainoa teräväkatseinen lintu oli huuhkaja, joka tuntui katsovan suoraan sieluun ja näkevän kaikki luvattu otetut pikkuleivät ja herkut, jotka piinasivat omaatuntoani. Linnut olivat kiehtovia ja muistan miettineeni, miten ihmeessä linnut voi käsitellä niin, että ne pysyvät elävän näköisinä.
(Marjut)

Täytetyistä linnuista tulee mieleen myös Marja-Liisa Vartion romaani Hänen olivat linnut. Pappilan linnut kehystävät siinä leskirouvan ja hänen palvelijansa muistojen keskellä kehivää elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s