Kapakan kuningas muistelee mummolaa – Peter Dahl Tarvaspäässä

Min farmors hus. http://www.peterdahls.com

Liityin Gallen-Kallelan museon ystäviin ”Liekkiläisiin” ja toteutin vuosikortin omistajan ylellisyyden. Ihan pikaisesti päiväkävelyllä piipahdin museossa nähdäkseni vaikka yhdenkin kiinnostavan taideteoksen ja nauttiakseni itse interiöörin tunnelmasta.

Tarjolla oli ruotsalaisen Peter Dahlin (s. 1934) töitä. Ohitin pikavilkaisulla tylysti kuuluisan nykytaiteilijan ”rehevät, lihalliset ja häpeämättömän aistilliset” työt museon alakerrassa (mm. Carl Michael Bellmanin Fredman -epistolan kuvituksia) ja kiipesin torniin.

Tornihuoneessa esittäytyi ”kapakan kuninkaaksi” tituleeratun taiteilijan lapsenomaisempi puoli. Seinällä väreili alakerran tummasävyisistä teoksista täysin poikkeava maalaus Peter Dahlin mummolasta. Heleän vaaleankeltaisin ja vihrein sävyin impressionistiseen tyyliin maalattu teos on täynnä aurinkoa. Pieni talo keskellä valoa, polulla lapsen hahmo. Ei jää epäselväksi, että Norjasta Ruotsiin lapsena muuttaneen taiteilijan muistot Oslon lähistöllä sijainneesta Knausenin mummolasta ovat onnelliset. Peter Dahl maalasi aiheesta viisi-kuusikymppisenä useita versioita.

Vastapäätä mummolamaalausta pyöri televisioruudussa video, joka kuvaa taiteilijan pikkupoikana aloittamaa ja aikuisuudessa jatkunutta intohimoista pienoismalliharrastusta. Karibania on Peter Dahlin fantasiavaltio, jonka viisivuotias Peter perusti muuttaessaan perheensä kanssa uuteen kotiin Tukholmaan.

Leikki on luovaa ja taide omanlaistaan leikkiä.  Omaa hyvinvointiamme ajatellen, älkäämme unohtako leikkiä ja nauttia taiteesta. Ja elvyttäkäämme hyvät mummolamuistot, jos olisivat päässeet haalistumaan.

Peter Dahlin näyttely Gallen-Kallelan museossa 28.3. – 27.5.2012

Peter Dahlin kotisivut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s