Koivulla on merkitys

Koivun tuohi on klassinen suomalaisuuden symboli. Se on vaalea kuin neidon hius ja saunapuut syttyvät sen voimalla sihisten. Ei koivukaan ole kuitenkaan aina samanlainen. Oma pihakoivumme on niin iällä, että sen runko on jo paksuuntunut harmaaksi kaarnaksi, jota pitkin muurahaiset vaeltavat. Lapsuudenkodinkin koivu oli tukeva vanha matami, jonka ympärille ulottuivat omat ja kaverin kädet. Myrsky kaatoi puun, kun olin jo muuttanut pois kotoa. Onneksi en ollut näkemässä. Mummolan koivut taas ovat sorjia, suunnilleen oman ikäisiäni ja niiden tuohi on vielä heleä.

Gallen-Kallelan museon kesänäyttelyssä on tehty taidetta tuohesta ja tuohen inspiroimana. Tuohinen sauna pihalla on kestänyt sadekelit, tuohihevoset teutaroivat ateljeessa ja sukkahousuja muistuttava rusehtava tuohi kuivuu kylpyhuoneen naruilla. Tornihuoneessa vallitsee mystinen tunnelma ja seinille levittäytyvät tuohenpalasille kirjoitetut Kalevalan säkeet. Outi Heiskaselta on näyttelyssä muutama aiheeseen sopiva grafiikkatyö.

Eniten vaikutuin Outi Pieskin (s. 1973) teoksesta  4760 solmua menetetylle. Se ei ole tuohityö, mutta liittyy kyllä koivuun. Alakerran korkeassa ja valoisassa kulmahuoneessa on valtavaa mobilea muistuttava muistopuu. Pieskin lapsuuden koivu kaadettiin rakennustöiden alta ja puun sirot oksat saivat uuden elämän Tarvaspäähän rakennettuna installaationa. Keveistä oksista roikkuu lankoja, jotka osoittautuvat saamelaisnaisen huivinhapsuiksi. Sukupolvien ketjusta inspiraatiota ammentava Pieski sitoo oksiin naiseutta ja muistoja tavattoman kauniilla ja ilmavalla tavalla. Arkiset risut hohtavat.

Tuohta! – Koivun nykytaivutuksia. Gallen-Kallelan Museo, Tarvaspää. 9.9.2012 asti.
Outi Pieskin kotisivut

Outi Pieski, 4760 solmua menetetylle. Kuva: LLauerma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s