Vohvelikangas on aina IN!

Mikä tekstiilimuisto yhdistää tytöt ja pojat, sukupolvet pikkulapsista ja teineistä isovanhempiin?  Veikkaanpa, että vohvelikankaat ja niistä tehdyt koulukäsityöt ovat vahvoilla tässä arvausleikissä.

Vohveliruudut,  isosilmäiset neulat ja värikkäät koristelulangat. Hauskaa käsillä tekemistä, eikä niin kovin vaikeaa.

Ei siis oikeastaan ole mikään yllätys, että Aikamatkalla – perheen ja suvun tarinat – päiväkotiprojektissa ja sen tilkkutehtävässä nähtiin vohveleita. Eero toi kotoa isän ekaluokkalaisena ompeleman oranssin vohvelikangasliinan. Isä oli innostunut pulpetin suojaksi tekemästään ruokaliinasta  niin, että koristeli kotona vielä pinon uusia.

Koulukäsityö: vohvelikangastyyny

Myös Tuomas koristeli Päivi-opettajan johdolla sinisen tyynyn 2000-luvun alussa. Viittä erilaista pistoa. Keltaista, punaista, vihreää ja valkoista. Vohvelikirjonnan jälkeen luokka tutustui ompelukoneeseen. Kotiin ilmestyi maastopukukankainen kassi, joka oli käytössä pitkään. Tuomas muistaa, että ompelukoneeseen suhtauduttiin hyvin kunnioittavasti, ihan toisin kuin myöhemmin teknisten töiden työkaluihin. ”Yksi pojista ompeli silti sormeensa.”

Itse kirjoin vohveleita Sylvia-opettajan ohjauksella 1970-luvulla. Minulle vohvelikankaat edustavat  lapsuuden kepeyttä ja tekemisen iloa. Myöhempinä kouluvuosina vaatimukset kovenivat. Muistan myös hikisin käsin väkerretyt neulomukset ja opettajanpöydän ääressä itkevän luokkatoverin, jonka villaneuletta opettaja suurieleisesti purkaa.

Liinavaatekaapistamme löytyy myös kaksi vohvelipyyhettä: oma vaaleanpunainen, kummitädin antama ja miehen keltainen, virkatulla pitsillä reunustettu. Niillä on kuivateltu nyt kahta polvea eli kestävää sorttia molemmat.  Eivät ihan froteen veroisia imukyvyssään, mutta kevyitä ja ohuita, käteviä vaikka lapsen uimakassissa. Odottavat vielä uusia käyttäjiä.

Isän lapsuuden oma pyyhe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s