Keittiöpyyhkeitä kehiin

En totisesti ole mikään keittiö- tai ruuanlaittohifistelijä, mutta keittiöpyyhkeisiin tunnen kummaa vetovoimaa.

Esimerkiksi matkalta on ollut kiva tuoda mukana keittiöpyyhe. Kuosit ovat ulkomailla erilaisia ja pyyhe on keveä kantamus.  Arkiset esineet kiehtovat.  Ja keittiöpyyhe jos mikä tuo turvallisuuden tunnetta.

Kansainvälinen keittiöpyyhekokoelmani ei tosin ole järin suuri: neljä pyyhettä. Yksi on moderni pöllöaiheinen tanskalainen, toinen kissakuvioinen tallinnalainen. Kaksi pyyhettä toin kaksikymmentä vuotta sitten kihlajaismatkalta Prahasta. Sulhasen kanssa kävimme ensin kristallilasiostoksilla, minkä jälkeen  eksyin vielä yksin tavaratalon kodinosastolle. Tulin sieltä kanapyyhkeet kainalossa. Nämä tsekkiläiset keittiötekstiilit ovat edelleen ihan kuosissaan.

Liinavaatelaatikossa eläinpyyhkeeni odottavat työvuoroaan yhdessä äitini raita- ja kukkakuosisten liinojen kanssa. Tässä näyttäisi olevan selvä sukupolviero.  Tai sitten kyseessä on silkka makumieltymys.

Näiden arkisten tekstiilien kestävyyttä en voi kuin hämmästellä.  Omien kihlapyyhkeiden lisäksi  1960- ja  1970-luvun pyyhkeet ovat täysillä mukana. Arjen pyörityksessä mankeloituneina. Silti arvonsa tuntevina ja esteettisinä.

Vielä paljon vanhempiakin liinoja keittiöistä löytyy. Aikamatkalla –päiväkotiprojektissa lapset toivat kotoaan sukupolvien tilkkuja ja tekstiilejä. Mukana oli Empun Elsa-nimisen mummon mummon 120 vuotta vanha tiskipyyhe. Empun äiti kertoi sen olevan edelleen hänen parhaita astiapyyhkeitään.

Löytyykö sinun liinavaatekaapistasi vanhoja keittiötekstiilejä? Millaisia muistoja niihin liittyy?

Kihlajaispyyhkeessä yksi kana on kadonnut.

Täältä se löytyy!

 

 

Kyllikin keittiöpyyhkeestä voi tarkistaa pyykinpesuohjeet.

Kaisa-mummun pyyhe on nimikoitu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s