Lentäjän tytär

Näin pyhäinpäivänä voi nimitarinoista ottaa esiin Helin kertomuksen. Helin äiti näki sota-aikana kevättalvella 1940 kuolinilmoituksen lehdessä. Venäläiset pommikoneet olivat ampuneet lentäjä Urho Heiskalan alas Tampereen pohjoispuolella Ylöjärvellä. Häntä suremaan jäivät vaimo ja pikku Heli. Äiti mieltyi tuohon aikaan harvinaiseen nimeen ja antoi sen myöhemmin syntyneelle omalle tyttärelleen.

Lentäjän Heli-tytär voitti Miss Suomi – kilpailun vuonna 1960. Valintaan liittyi skandaali. Raati oli tasoon tyytymätön ja päätti olla jakamatta palkintoa. Heli Heiskalan titteliksi tuli lopulta Miss Messuhalli. Samasta perheestä nousi kuuluisuuteen kuitenkin myös muita kauneuskuningattaria. Heiskalan sisarpuoli Satu Östring valittiin Miss Suomeksi vuonna 1966.

Lapselleen 1940-luvulla nimeä valitseva Helin äiti ei luultavasti tiennyt tyttärensä kaiman ulkoisista avuista sen enempää. Jotenkin salaperäisesti kauneus kuitenkin yhdistää nämä kaksi Heliä.  Samoina vuosina kun tummaverikkö Heli Heiskala kilpaili valtakunnan kauneuskuninkuudesta vaalean kaiman kuva ilmestyi valokuvaliikkeiden näyteikkunoihin: ensin ylioppilaskuva, sitten kihlakuva.

Myös paikkakunnat yhdistävät kaimoja. Heli muutti naimisiin mentyään Ylöjärvelle. Siellä Heli Heiskalan isälle on pystytetty  muistomerkki. Se on potkurin siipi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s