Muistojen mekko

Kun kaipaat vaihtelua globaalien kauppaketjujen massatuotantovaatteiden penkomiselle, ota metro Vuosaareen. Vuotalon galleriassa on esillä oman elämän muistoista ammentavien tekstiilitaiteilijoiden valmistamia uniikkeja vaatteita.

Gallerian pelkistetty harmaa tila keskellä marraskuun apeutta kaiuttaa muistojen kantamia tunteita, lapsuuden leikkejä, tärkeiden ihmisten läheisyyttä, kesän tuoksuja ja värejä, mehiläisen pörinää, eksoottisia äänimaisemia.

Kuka uskoisi?

Ensi silmäyksellä kauniskuosiset, värikkäät vaatteet seisovat kuin salaperäiset kaunottaret voimakkaasti valaistulla catwalkilla. Eivät puhu, hymyilevät vaan. Mutta näinhän se menee, muistot ovat aina henkilökohtaisia ja ulkopuolisen osana on vain aavistella.

Silmäniloa syvemmälle päästäkseen on näyttelykävijän siis syytä avata vaatimaton mustakantinen kansio sivupöydällä. Kansion esittelyissä tekstiilitaiteilijat kertovat inspiraationsa lähteistä. Kaunottaret saavat äänen, intensiiviset lapsuuden maisemat avautuvat.

Leena Jaatisen tyttömäisissä valkoisissa mekoissa kukkivat voikukka ja apila. ”Kesäiset aurinkoiset päiväkahvihetket kukkakedolla ”Kukkarossa” Maikki-mummon kanssa. Kotipihassa marjapensaiden keskellä. Ojanpientareella äidin kanssa. Apilan tuoksu. Häivähdys onnesta, täydellisestä hetkestä.”

Leena Jaatinen, Voikukka ja Apila.

Tupu Mentu muistaa pukeutumisleikkinsä ja mummun ja ukin tuomien espanjalaisten matkamuistonukkien naisellisuuden. Tavallinen prinsessa – puku on vyötetty äidin vanhalla SPR-kangasvyöllä, joka on ehkä sota-ajan muistoja. Sekin osa pukuleikkejä.

Vas. Tupu Mentu, Tavallinen prinsessa. Oik. Tiina Mikkelä, Mekkotyttö.

Afrikassa työskennellyt Kirsti Soukka kirjoo tropiikin yön tumman siniseen takkiin.  ”Muistot jo himmenneinä, kätkettyinä sisimpään, näkyvinä vain pistoina päällipuolella.

Kirsti Soukka, Yö saapuu tropiikkiin.

Muistojen Mekko. Leena Jaatinen, Leena Karhu, Tupu Mentu, Tiina Mikkelä, Kirsti Soukka. Vuotalon galleria 5.1.2013 asti.
Galleriassa esillä myös la 10.11. yleisötapahtumassa otettuja kuvia tekstiileistä ja vanhoja valokuvia.
Muistojen Mekko – työpajoissa jaetaan oman elämän ja sukupolvien tekstiilimuistoja.

Lisää inspiraatiota omaan tekstiilityöskentelyyn löydät mm. näyttelyn taiteilijoiden ylläpitämästä käsityönopetuksen blogista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s