Joulumuisto 15.12.

Joulukysymykset15Lapsuudessani joulusauna lämmitettiin päivällä hyvissä ajoin. Saunan jälkeen syötiin riisipuuro kauniisti katetussa pöydässä ja sen jälkeen aloitettiin illan valmistelut.

Eräs joulusauna on jäänyt erityisesti mieleeni. Olin tuolloin n.12-vuotias. Äitini oli sairaanhoitajana työvuorossa iltapäivään asti ja näin menimme
saunaan nuorempien sisarusteni ja isäni kanssa. Saunaan saatiin erityinen ”joulutuoksu” heittämällä pieni liraus olutta löylyveden mukana kiukaalle. Tätä perinnettä olen vienyt mukanani aina tähän päivään saakka.

Yllättäen isäni poistui pukuhuoneeseen ja tuli saman tien takaisin. Pukuhuoneesta alkoi kuulua musiikkia – Abban musiikkia! Elettiinhän 70-luvun puoliväliä! Vanhempani olivat sopineet, että yksi lasten yhteinen joululahja annetaan jo päivällä. Olimme saaneet upouuden (ja ensimmäisen) kasettiradion.
Radiota juostiin siinä paikassa ihmettelemään ja iloittiin modernista musiikista.Tuo kyseinen vekotin on muuten vieläkin hengissä. Se on säilynyt mökillä ja radiopuoli toimii vielä. Tosin ääninappula on jumittunut soimaan aika kovaa. Hauskaa on, että omat lapseni ovat teini-iässä mökillä kuunnelleet samaista radiota… (Anne)

Joulusauna on perheessä perinne mieheni puolelta, mutta sitä ei meillä enää aina noudateta. Mieheni viipyi poikien ja vävyn kanssa niin pitkään iltapäivällä saunassa ja me naiset saimme valmistaa sillä aikaa jouluaterian ja kattaa pöydän, että aloin protestoida tätä vastaan ja nyt sauna lämmitetään vain jos paikalla ei ole lapsiperheitä ja aikataulussa on siten väljyyttä. Joskus kutsumme aatonaattona ystäviä joulusaunaan ja silloin tarjoan joulupuuroa ja sekahedelmäkeittoa.
(Anna-Liisa K.)

Karjalassa kävimme joulusaunassa naapurin savusaunassa, jossa saunasirkka siritti kivikiukaassa. Evakkomatkalla jouduimme Övermarkin ruotsalaisalueelle eikä siellä ollut oikeita saunoja. Kylän keskellä oli vain lihojen savustussauna. Kaipasimme kuitenkin joulusaunaa ja saimme kyläläisiltä luvan lämmittää savustussauna. Se pestiin ja lämmitettiin ja hyvät löylyt siellä saatiinkin, mutta sieltä tullessa olimme likaisempia kuin sinne mennessä. Kattoon kertynyt nokinen rasva suli ja tippui saunojien niskaan. (Laila K.)

PS: Lailalta piti tiedustella tarkemmin, onko saunasirkka sanonta, satuhahmo vai oikea eläin. Selvisi, että ihan oikeasta elävästä on kysymys, viralliselta nimeltään kotisirkka. Sirkka on ennen asustanut vanhoissa pirteissä tai saunan kivikiukaan raossa, nykyäänkin esimerkiksi kasvihuoneissa. Sirittelee kesän ääniä talven keskelle!

Joulumuistokalenteri 2011

Joulukysymykset

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s