Joulumuisto 17.12.

Joulukysymykset17Jouluihin kuului tuoksuva paperipussi, joka annettiin jokaiselle lapselle. Pussissa oli omena ja piparkakkuja, ehkä myös karamelli. Pikkutyttönä tuntui siltä, että siitä alkoi joulu. Niin, siihen aikaan piparkakkuja ei myyty ympäri vuoden ja tuoksu kuului vain jouluun …(ALK)

Kävin kansakoulua keskisuurella maalaispaikkakunnalla Etelä-Pohjanmaalla. Koulurakennus oli vanha iso puinen rakennus ja aivan vieressä oli toinen rakennus, missä oli juhlasali. Kuusijuhlaa vietettiin juuri tuolla salissa. Salin etuosassa oli perinteinen korkealla sijaitseva näyttämö paksuine samettiverhoineen. Salin tunnelma oli sanoin kuvaamattoman juhlava. Iso koristeltu joulukuusi koristi salia etuosassa. Muistan erityisesti kuusen tuoksun. Oppilaiden askartelemat lumihiutaleet ja tontut koristivat isoja ikkunoita. Oikeat kynttilät paloivat näyttämön edessä lattialla.

Jokainen luokka esitti jotain ja koulun kuoro lauloi lauluja. Opettajani Kaisa Pukkila oli harjoituttanut ihanan joulunäytelmän, jossa sain olla mukana näyttelemässä. Roolini oli olla ”joulun rikkaudet” ja asuni oli kultainen lureksimekko, kultainen laukku ja ihanat kultaiset jumppatossut. En muista mistä asu oli saatu, mutta eläydyin sen myötä mielelläni rooliini. Kun menin illalla hakemaan kotimme lähistöllä olevasta maalaistalosta kannulla maitoa, sain kiitoksia roolistani talon emännältä. Ihmekös tuo muisto on jäänyt mieleen pienelle 8-vuotilaalle tytölle.

Ihanin muisto kuitenkin liittyy kuusijuhlan päättyessä jaettuun lahjapussiin. Kun lähdimme pois kuusijuhlasta, poistuimme jonossa sivuovesta ja jokainen oppilas sai lahjan. Koulun emännät olivat pukeutuneet jouluisiin asuihin ja jakoivat ruskeat paperipussit, joissa oli sisällä punainen omena, piparkakku, lakritsipötkö ja tikkari. Pussi oli värjäytynyt piparista rasvaiseksi, mutta pidin tuota aarretta vielä pitkään tallessa. Voi miten herkut maistuivat, kun kävelimme juhlasta kotiin vanhempieni kanssa. (Anne K.)

Koulun joulujuhlaan oli harjoiteltu ekaluokkalaisten kanssa tonttuleikki, jossa esiintyivät keijut ja tontut. Harjoituksissa se meni hyvin. Juhlissakin alku meni hyvin, mutta sitten päästiin kohtaan ”Tonttu kulta, kätes tänne. Leikki alkakoon”, ja keijutytön piti tarttua tonttupojan käteen. Se oli liikaa yhdelle tonttupojista. Poika säntäsi karkuun, juoksi ympäri lavaa ja keiju perässä kädet ojossa. Yleisöllä oli hauskaa.  (Laila K)

Mitä sinä muistat?

Joulumuistokalenteri 2011

Joulukysymykset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s