Jouluruokaa

Nousin hissillä valokuvataiteen museon postikorttimaailmasta ylös hotelli- ja ravintolamuseoon. Ruoholahden ala-asteen oppilaiden perinneruokaprojekti NAM? YÖK? HÄH? on huipentunut kolmen julkisuuden henkilön jouluruokahaastatteluun. Joulun pauloissa ovat viihdetaiteilija Paula Koivuniemi, keittiömestari Jyrki Sukula ja jääkiekkomaalivahti Eero Kilpeläinen.

Oppilaat ovat kattaneet jokaiselle joulupöydän ja kirjoittaneet ruokalistat.

Paula haluaa syödä rosollia, juustoja ja maksalaatikkoa. Jyrki toivoo keitettyä kieltä kapriksilla, possua, kukkoa ja karitsaa.  Eerolle maistuu lasimestarin silli, porkkana- ja lanttulaatikko.

Jyrki juo viiniä ja glögiä. Eero nauttii vettä, maitoa ja kotikaljaa.

Sulattelin hetken näitä jouluherkkuvalintoja ja jatkoin eteenpäin. Hotelli Vaakunan pelkistettyä ja tyylikästä 1950-luvun huonetta ihastellessani huomasin tutun hahmon. Terho Tonttuhan se torkkui tässä Vaakunan sviitissä nojatuoliin käpertyneenä.

Koputtelin varovasti vitriinin lasiin. Terho nosti päätään, oli hetkessä hereillä ja pujahti ulos hotellihuoneesta.

Jatkoimme kiertelyä yhdessä. Kävelimme teräksisten raastimien, lihamyllyjen ja leivänsiivuttajan ohi hotellin keittiölle. Suuret kupariset padat ja pannut odottivat siivosti kokkia ja keittäjää.

Keittiön nurkassa pyöri video. Lehtori Akis Staboulis ravintolakoulu Perhosta esitteli porkkanan ja juuston leikkaustekniikoita. Lehtorin keittiöveitsi heilahteli rauhallisesti ja järjestelmällisesti. Sen verran kykenin havainnoimaan eroja, että juustoissa veitsen liike keinahti kärjestä taaksepäin. Katselimme videot useampaan kertaan. Niiden keskittyneessä hitaudessa oli jotakin syvästi rauhoittavaa.

Niin keittiötyöskentelyn lumoissa olimme, ettemme lainkaan huomanneet kuinka viereemme oli ilmestynyt vihreänuttuinen pikku tonttu.

– Khöm, köh, yritti tonttu.

Terho Tonttu kääntyi ympäri. Se tuijotti hetken, läpsäytti sitten kätensä yhteen ja  kapsahti vihreänuttuisen kaulaan.

– Vili Tonttu. Kautta pukinparran, sinua en ole kyllä nähnyt ainakaan sataan vuoteen.
– Samat sanat, veliseni, Vili sanoi.

Sitten tontut vinkkasivat silmää, ottivat toisiaan käsikynkästä kiinni ja pyörähtelivät muutamia kertoja ympäri välillä suuntaa vaihtaen. Tämän jälkeen ne suuntasivat määrätietoisesti kohti museon Big Ben -baaria.

Hotelli- ja ravintolamuseo

Jääkiekkomaalivahti Eeron joulupöydässä on ruisleipää.

Jääkiekkomaalivahti Eeron joulupöydässä on ruisleipää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s