Mikä Café Suku?

Lataudu Café Suvun pöydän ääressä!

Näillä sivuilla suvun tarinoita ja muistoja lähestytään eri teemojen kautta: suvun henkilöt, sukumaantieto eli paikat, suvun arki (asuminen, työ, ruoka, leikit, eläimet, terveys ja sairaus), suvun vuosi (elämänkaari, juhlat). Mitä nämä teemat kertovat suvusta ja sen elämänmenosta? Miten itse liityn sukupolvien ketjuun?

Kun monien vuosien ajan olen kerännyt tietoja ja muistoja suvusta, olen vähitellen kiintynyt kovasti eri henkilöihin ja heidän vaihteleviin elämänpiireihinsä. Menneistä sukupolvista on tullut eläviä ja läheisiä.

Omissa mielikuvissani on syntynyt ”Café Suku”, sukujen ja sukupolvien yhteinen kuvitteellinen kantapaikka, levähdys- ja latautumispaikka. Se on aina auki ja tarjoaa siellä piipahtavalle elämänkokemusta, hyvää ruokaa, vanhoja iskelmiä ja oman kantapöydän, jossa peilata omaa elämää suhteessa omiin juuriin ja historiaan.

Olen saanut paljon iloa omasta ”sukukahvilastani”. Sen moniäänisessä ilmapiirissä suhteellisuudentaju lisääntyy ja empatia ja ymmärrys erilaisia elämänkohtaloita ja elämänmuotoja kohtaan kasvaa. Siellä vaihdetaan ruokareseptejä, puutarhanhoitovinkkejä, käsityöohjeita, lasten kuulumisia, sairaskertomuksia, rakkaustarinoita. Tutkitaan valokuvia, luetaan lehtiä, puhutaan työstä ja politiikasta sekä kotieläinten voinnista, leikitään, musisoidaan, lauletaan vanha ralli tai virsi.

Tässä muutama perustelu sille, että sukupolvien muistot saavat kiinnostumaan ja innostumaan kerta toisensa jälkeen.

Sukuhistorian parissa työskentely vahvistaa omaa identiteettiä. Se antaa osaltaan vastauksia kysymykseen, miten ja miksi minusta tuli minä. 

Identiteettityön lisäksi sukutyöskentely on vuorovaikutusta. Muistoja ja tarinoita kootessa ja tallentaessa sukupolvet lyövät kättä toisilleen, iäkkäät sukulaiset saavat äänen ja heidän elämänsä pitkää kaarta kunnioitetaan.

Sukutyöskentely voimaannuttaa. Sukutarinoiden myötä esivanhemmista rakentuu menneiden sukupolvien näkymätön tukiverkosto.

Suvun tarinaan tutustuminen on myös aikamatka historiaan esi-isät oppaina. Faktat ja historiantuntemus karttuvat melkein kuin itsestään, kun suku tuo lähelle historian käännekohdat ja elämänmuotojen murrokset.