Kävin vuodessa 1903

Kuluneen viikon yksi mielenkiintoisista kokemuksista oli vierailu Vaasaan ja tutustuminen lastenkulttuurikeskus Barkin toimintaan. Kulttuuriperintökasvatus on Taikalamppu-verkostoon kuuluvan keskuksen tärkeimpiä tehtäviä ja alueen museoiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Bark on järjestänyt lapsi- ja koululaisryhmille draamapedagogiikkaa hyödyntäviä aikamatkoja. Elämyksellisillä ja osallistavilla kierroksilla on siirrytty nykyajasta monenlaisiin ajanjaksoihin ja miljöisiin.

Vaasan lähistöllä Mustasaaressa sijaitsevassa Stundarsin ulkoilmamuseossa voi tänä kesänä kuka tahansa kävijä kokea elävöitetyn aikamatkan suoraan vuoteen 1903. Tavanomaisten opastusten sijaan henkilökunta onkin heittäytynyt roolihahmojen vietäväksi ja museotaloissa voi tavata esimerkiksi puheliasta palvelusväkeä ja leipää paistavan perheenäidin. Kävimme tutustumassa.

Hämäläisjuurisena teki pian havainnon eräästä pohjalaisesta perhehistoriaan vaikuttaneesta historian jaksosta.  Maanantaisella käynnillä kohtasimme hämmentävän monta Amerikkaan muutosta haaveilevaa. Koko kylä tuntui olevan Amerikka-kuumeessa ja monta miestä oli jo lähtenytkin. Kauppiaan piika opetteli käsinkirjoitetusta listasta jo englanninkielisiä fraaseja työnhakua varten. Tyttö arveli, että parin vuoden päästä matkarahat olisivat kasassa.  Lapsikatrastaan yksin elättävä äiti pyykkäsi naapureille eikä ollut vielä saanut yhtään rahalähetystä mieheltään. Naisporukassa kun oltiin, niin sympatiaa pyykkipaljun ja leivinuunin väliä juoksevalle ahkeroijalle kyllä herui.

Stundarsin ”elävien oppaiden” tämän kesäinen aikamatka oli juuri alkanut ja roolia vielä rakennettiin. Kävijältä vaatii toki pikkuisen reippautta lähteä vuoropuheluun mukaan, mutta oma kokemus oli, että tämän museovisiitin muistaa kyllä keskimääräistä paremmin.

Stundarsin opastuskokeilu on osa Museala vardagsrummen – hanketta, jossa on mukana myös Sagalundin museo Kemiönsaaressa.

Kaiken kaikkiaan kesäinen museoalue oli varsin viehättävä, museotalot kodikkaasti ja runsaasti sisustettuja. Kotieläimiäkin alueelta löytyi. Stundarsin yksi suosituimpia vierailuaikoja on kuitenkin joulunaika. Joulumarkkinat ovatkin taatusti täällä tunnelmalliset.

Junamatkalla kotiin oli hyvää aikaa palautua taas tähän aikaan ja paikkaan. Tekstari välitti viikon tärkeimmät uutiset. Olen tuplaisotäti!

Image

Tähän matkaan pitää säästää pitkä penni!

Image

Amerikasta on tullut rakkauskirje.

Image

Roolit pois, olen ihan oma itseni.

Image

Image

Tuore tuplaisotäti: näissä vaunuissa on tyyliä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s